Vårt uppdrag
Här kan du läsa om Jämställdhetsmyndighetens grunduppdrag och om våra aktuella uppdrag.
Vi är en förvaltningsmyndighet för frågor som rör jämställdhetspolitiken. Vi ska på uppdrag av regeringen arbeta med uppföljning, analys, samordning, kunskap och stöd i syfte att nå de jämställdhetspolitiska målen. Vårt arbete ska bidra till en strategisk, sammanhållen och hållbar styrning och ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Vi arbetar utifrån regeringens instruktion, förordningar, årliga regleringsbrev samt särskilda uppdrag.
- Instruktion för Jämställdhetsmyndigheten
- Förordning om ändring i förordningen (2017:937) med instruktion
för Jämställdhetsmyndigheten - Förordning om statsbidrag till jämställdhetsprojekt
- Förordning om statsbidrag för kvinnors och flickors organisering
- Förordning om statsbidrag för visst våldsförebyggande arbete
- Regleringsbrev för 2025
I listan Aktuella regeringsuppdrag hittar du våra pågående uppdrag.
Publiceringsdatum: 9 juni 2021
Senast uppdaterad: 10 januari 2025
Aktuella regeringsuppdrag
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att kartlägga och analysera förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap och månggifte i Sverige. I kartläggningen och analysen ska Jämställdhetsmyndigheten även inkludera andra närliggande frågor såsom förekomsten av arrangerade äktenskap, så kallat brudpris, så kallade giftomän samt tillfälliga religiösa äktenskap för sexköp.
Uppdraget ska delredovisas muntligt till Regeringskansliet senast den 29 februari 2024 och slutredovisas skriftligt till regeringen senast den 27 februari 2025.
Jämställdhetsmyndigheten har fått i uppdrag att genomföra informationsinsatser i syfte att höja kunskapen om vilka konsekvenser våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck kan få i arbetslivet samt redogöra för vilka regelverk som aktualiseras.
Jämställdhetsmyndigheten ska samla och sprida kunskap i form av ett praktiskt inriktat metodstöd till arbetsgivare.
Uppdraget ska slutredovisas 28 februari 2025.
Jämställdhetsmyndigheten ska med utgångspunkt i sitt tidigare uppdrag på området (A2021/01397) stödja arbetet för att stötta unga som har utsatts för våld, till exempel genom att fortsätta forskningsprojektet på området våld i ungas partnerrelationer.
Vid uppdragets genomförande ska Jämställdhetsmyndigheten inhämta synpunkter från Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län.
Uppdraget ska redovisas 31 mars 2025.
Regeringen uppdrar åt Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket och Socialstyrelsen att verka för förbättrad upptäckt av våld m.m. Med våld avses här det våld som omfattas av regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Uppdraget ska slutredovisas 31 mars 2025.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att kartlägga hbtqi-personers utsatthet och risk för utsatthet för våld i nära relationer samt göra en analys av behov av insatser, och föreslå insatser, riktade till såväl målgruppen som berörda yrkesgrupper.
I uppdragets genomförande ska kunskap och synpunkter inhämtas från andra myndigheter och civilsamhällesorganisationer.
Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2025.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att kartlägga förekomsten av mäns utsatthet för våld i nära relationer. Myndigheten ska också göra en analys av behovet av olika insatser riktade till män, till exempel skyddat boende.
Uppdraget ska redovisas till regeringen senast 31 mars 2025.
Jämställdhetsmyndigheten ska kartlägga hur myndigheter inkluderar information om våld i ungas nära relationer i sitt kunskapsstöd. Myndigheten ska också lämna förslag till hur arbetet för att förebygga och upptäcka våld i ungas nära relationer kan förbättras.
Jämställdhetsmyndigheten ska också sprida och tillgängliggöra stödmaterial till yrkesverksamma och genomföra kompetenshöjande insatser. Uppdraget ska omfatta såväl våldsutsatthet som våldsutövning i ungas nära relationer.
Uppdraget ska slutrapporteras senast den 31 mars 2025.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att utveckla och stärka kontrollen i sin bidragsgivning. Detta kan till exempel ske genom att myndigheten arbetar mer riskbaserat inför beviljande av bidrag och ökar frekvensen och den geografiska spridningen av riskbaserade verksamhetsbesök. Jämställdhetsmyndigheten får även i uppdrag att säkerställa att bidragsmottagarna har goda förutsättningar att leva upp till bidragskraven.
Uppdraget ska slutrapporteras senast den 31 mars 2025.
Jämställdhetsmyndigheten ska analysera bostadsmarknaden från ett jämställdhetsperspektiv inklusive uppföljning och analys av fördelningen mellan kvinnor och män vad gäller ägande och värdet på fastigheter samt lämna förslag på informationsinsatser för minskad ekonomisk ojämställdhet.
I analysen ska ett regionalt perspektiv på bostadsmarknaden ingå samt ett särskilt fokus på unga kvinnors och mäns ekonomiska förutsättningar att etablera sig på arbets- och bostadsmarknaden.
Uppdraget ska slutrapporteras senast den 31 maj 2025.
Läs mer om uppdraget ekonomisk jämställdhet på bostadsmarknaden i regleringsbrevet för 2024.
Jämställdhetsmyndigheten ska arbeta med kompetenshöjande insatser om våld i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Arbetet är en fortsättning på uppdraget att sprida information till berörda aktörer om myndighetens kartläggning av hur uppgifter om våld beaktas i mål om vårdnad, boende och umgänge, som slutredovisades till regeringen den 31 maj 2023 (A2022/00986).
Som ett led i uppdraget ska Jämställdhetsmyndigheten i samarbete med Uppsala universitet (Nationellt centrum för kvinnofrid) ta fram stödmaterial som innefattar information om våldets orsaker, omfattning och konsekvenser med särskilt fokus på rättsväsendet.
Genomförandet av uppdraget ska i relevanta delar samordnas med Brottsoffermyndighetens uppdrag om informations- och utbildningsinsatser till rättsväsendet om barns våldsutsatthet (se Brottsoffermyndighetens RB24).
Jämställdhetsmyndigheten ska lämna en muntlig redovisning senast den 15 juni 2025.
I uppdraget ingår att låta externa forskare effektutvärdera de anpassade programmen utifrån svenska förhållanden.
När det gäller översättning och anpassning av programmen som rör skolväsendet ska Jämställdhetsmyndigheten arbeta tillsammans med Skolverket. Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (MFoF) ska bistå Jämställdhetsmyndigheten med att anpassa de delar av programmen som avser information och stöd till föräldrar. När det gäller utvärdering ska Jämställdhetsmyndigheten i samråd med Skolverket och Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd identifiera ett antal kommuner och enskilda huvudmän som ska erbjudas att genomföra båda eller något av programmen i formen av en pilotstudie.
Uppdraget ska redovisas 1 oktober 2025.
Jämställdhetsmyndigheten ska främja utvecklingen av förebyggande insatser mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Myndigheten ska också synliggöra och motverka våldet med inriktning på nationell kunskapsutveckling och strategiska övergripande frågor.
För att effektivisera styrningen och organiseringen av arbetet har regeringen nu beslutat att de nationella uppgifter som i dag utförs av Länsstyrelsen i Östergötlands län ska överföras till Jämställdhetsmyndigheten.
Jämställdhetsmyndigheten ska överta uppgifterna 1 januari 2026.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att ta fram en kunskaps- och forskningsöversikt om hedersrelaterat våld och förtryck i ett internationellt perspektiv. Jämställdhetsmyndigheten ska också genomföra relevanta kompetenshöjande insatser för att öka den forskningsbaserade kunskapen om hedersrelaterat våld och förtryck bland relevanta yrkesgrupper och andra aktörer.
Uppdraget ska redovisas senast 17 januari 2026.
Regeringen ger Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten och Migrationsverket i uppdrag att implementera den myndighetsgemensamma planen för att öka utrikes födda kvinnors inträde på arbetsmarknaden.
Den myndighetsgemensamma plan som myndigheterna har tagit fram avser 2023–2025 och innehåller förslag på rutiner och metoder för att stödja utrikes födda kvinnors arbetsmarknadsinträde.
Uppdraget ska samordnas av Arbetsförmedlingen som ska delredovisa arbetet med implementeringen till regeringen senast den 31 mars 2024. Slutredovisning ska göras senast 31 mars 2026.
Jämställdhetsmyndigheten ska fortsatt erbjuda utbildningsinsatser och kunskapsstöd för lärare och andra utbildningsansvariga vid universitet och högskolor, i frågor som rör mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer (S2018/01831). Frågor om hedersrelaterat våld och förtryck, däribland barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor, våld mot barn samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål och hbtqi-personers utsatthet för våld i nära relationer ska ingå i uppdraget.
Uppdraget ska planeras i samverkan med Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län. Uppdraget ska genomföras i samverkan med Uppsala universitet där Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) finns och Linköpings universitet (Barnafrid – Nationellt kunskapscentrum) samt andra universitet och högskolor som Jämställdhetsmyndigheten och Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län bedömer relevanta.
Senast den 15 april 2024 ska Jämställdhetsmyndigheten lämna en samlad redovisning av uppdraget.
Uppdrag lämnas till Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan,
Konsumentverket, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Statens servicecenter att inom sina verksamhetsområden sammanställa och sprida information om ekonomiskt våld till sina respektive målgrupper samt säkerställa att det finns välfungerande och kunskapsbaserade rutiner och arbetssätt för hur myndigheterna kan hjälpa den som utsatts för sådant våld.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att samordna uppdraget och ge stöd till myndigheterna i att sammanställa och målgruppsanpassa informationen samt att implementera rutiner och arbetssätt.
Jämställdhetsmyndigheten ska lämna en muntlig delredovisning inklusive en plan för arbetet senast den 3 december 2024 och en samlad slutredovisning senast den 26 februari 2026 till Regeringskansliet (Arbetsmarknadsdepartementet).
Jämställdhetsmyndigheten ska med utgångspunkt i de förslag som Jämställdhetsmyndigheten lämnade till regeringen den 28 september 2023 (A2023/01324) och i det hittills utförda arbetet samordna och stödja såväl utveckling som implementering av myndigheters arbete för att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor.
Uppdraget ska genomföras i samverkan med flera myndigheter och relevanta aktörer.
Uppdraget ska slutredovisas den 31 mars 2026.
Regeringen ger Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket,
Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten,
Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten i uppdrag att till och med 2026 samverka för att motverka arbetslivskriminalitet.
Arbetsmiljöverket har i uppdrag att redovisa uppdraget senast 31 mars 2027.
Jämställdhetsmyndigheten ska med utgångspunkt i sin redovisning av uppdraget om förutsättningar för jämställd rekrytering till välfärden (A2023/00672) främja samverkan mellan myndigheter när det gäller området könsbundna studie- och yrkesval, detta med särskilt avseende på att hjälpa aktörerna bredda sin rekryteringsbas och behålla befintliga anställda.
Jämställdhetsmyndigheten ska genomföra en studie av hur ett urval av länder utanför Norden arbetar med könsbundna studie- och yrkesval. Framgångsfaktorer ska belysas.
Uppdraget ska slutrapporteras senast den 15 april 2026.
Läs mer om uppdraget könsbundna studie- och yrkesval i regleringsbrevet för 2024.
Jämställdhetsmyndigheten ska stödja statliga myndigheter i deras arbete med jämställdhetsintegrering enligt följande:
Myndigheten ska fortsätta stödja arbetet med jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter (JiM). Uppdraget ska delredovisas senast den 19 april 2023, den 19 april 2024 och den 17 april 2025. Slutredovisning ska ske senast den 17 april 2026.
Myndigheten ska fortsätta ansvara för fortsatt utveckling och tillämpning av den så kallade JiM+-modellen för systematiskt erfarenhetsutbyte om jämställdhetsintegrering. Myndigheten ska även samordna och stödja de myndigheter som tillämpar den, samt verka för att inkludera fler myndigheter. Uppdraget ska redovisas senast den 31 mars 2023. Myndigheten ska stödja länsstyrelserna i deras arbete med framtagande av nya länsstrategier för 2024–2027.
Myndigheten ska, med beaktande av den allmänna principen om den akademiska friheten, fortsätta att stödja de statliga universiteten och högskolorna samt Chalmers tekniska högskola AB och Stiftelsen Högskolan i Jönköping i deras arbete med jämställdhetsintegrering (JiHU). Uppdraget ska delredovisas senast den 19 april 2023, den 19 april 2024 och den 17 april 2025. Slutredovisning ska ske senast den 17 april 2026.
Jämställdhetsmyndigheten får i uppdrag att samordna och följa upp myndigheters arbete med skyddade personuppgifter. Jämställdhetsmyndigheten ska i arbetet utgå från det tidigare uppdraget om att höja kunskapen om våldsutsatta personer som lever med skyddade personuppgifter, med fokus på kvinnor och barn
(A2021/00971) som myndigheten slutrapporterade i mars 2023.
Myndigheten ska även verka för att höja kunskapen genom att sprida de kunskapsmaterial som tagits fram till berörda målgrupper i syfte att säkerställa att skyddade personuppgifter inte röjs.
Uppdraget ska slutredovisas den 31 mars 2027.
Jämställdhetsmyndigheten ska planera och genomföra internationella aktiviteter på området ekonomisk egenmakt och jämställdhet samt utgöra expertstöd för Sveriges engagemang i koalitionen om ekonomisk jämställdhet inom ramen för FN:s initiativ Generation Equality, Sveriges engagemang inom OECD:s "Working Party on Gender Mainstreaming and Governance" samt FN:s kvinnokommissions årliga möte. I genomförandet av uppdraget ska kopplingar till CEDAW och Agenda 2030 synliggöras.
Uppdraget ska slutrapporteras senast den 31 mars 2027.
Läs mer om uppdraget internationella aktiviteter i regleringsbrevet för 2024.
Myndigheten ska senast den 22 april varje år med utgångspunkt i de jämställdhetspolitiska målen redovisa och analysera resultat av åtgärder som relevanta myndigheter och andra aktörer har vidtagit. Vartannat år ska redovisningen innehålla en fördjupad uppföljning av delmålet om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra.
Myndigheten ska fördela statsbidrag i enlighet med förordningen (2005:1089) om statsbidrag till kvinnors organisering och förordningen (2006:390) om statsbidrag till jämställdhetsprojekt. Sedan 2022 fördelar vi även statsbidrag för visst våldsförebyggande arbete (2022:722).
Regeringen ger Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att kartlägga
kunskapsläget om de digitala dimensionerna av mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtRyck samt prostitution och människohandel.
Jämställdhetsmyndigheten ska även kartlägga vilka åtgärder
inom offentlig sektor, näringsliv eller civilsamhället som pågår eller nyligen har avslutats inom detta område. Vidare ska Jämställdhetsmyndigheten föreslå åtgärder för ökad kompetens samt, vid behov, åtgärder för att minska utsattheten för de digitala dimensionerna av våld.
Uppdraget ska redovisas senast 27 februari 2026.
Läs mer om uppdraget om de digitala dimensionerna av mäns våld mot kvinnor på regeringens webbplats.
Jämställdhetsmyndigheten ska fortsätta att sprida kunskap om erfarenheter av hedersförtryck samt annat våld och förtryck kopplat till utlandsvistelse med utgångspunkt i de förslag som redovisades till regeringen den 2 oktober 2023 (A2022/01528).
Vi ska bland annat utreda och bedöma kvaliteten i de ansökningar som socialnämnder lämnar till de allmänna förvaltningsdomstolarna vid ansökan om vård enligt lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, i samverkan med relevanta aktörer.
Vi ska också lämna förslag på hur ett nationellt inrapporterings- och uppföljningssystem av ärenden där ett barn eller en vuxen har blivit bortförd utomlands kan utformas. I denna del ska Jämställdhetsmyndigheten beakta Socialstyrelsens uppdrag att främja systematisk uppföljning i socialtjänsten av insatser till individer utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck samt uppdrag att ta fram nationell statistik om försvunna och bortförda barn i en hederskontext inom socialtjänstens verksamhet
Vi ska lämna en skriftlig delredovisning av uppdraget senast den 14 mars 2025. Uppdragen ska slutredovisas senast 30 april 2026.
Läs mer om uppdraget att sprida erfarenheter av hedersförtryck i regleringsbrevet för 2024.
Regeringen ger Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att sammanställa en lägesbild av utsattheten och främja insatser för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, annat våld i nära relationer samt hedersrelaterat våld och förtryck bland barn och vuxna som tillhör de nationella minoriteterna. Utsattheten för hedersrelaterat våld och förtryck ska särskilt uppmärksammas liksom hbtqi-personers utsatthet.
Uppdraget ska slutredovisas senast 31 mars 2027.
Folkhälsomyndigheten får tillsammans med Socialstyrelsen, Jämställdhetsmyndigheten, Myndigheten för ungdomspolitik och civilsamhällesfrågor, Migrationsverket, Myndigheten för delaktighet, Statens institutionsstyrelse och Brottsoffermyndigheten i uppdrag att stärka och främja sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.
Folkhälsomyndigheten ska slutredovisa uppdraget senast den 31 mars 2028. Slutredovisningen ska innehålla förslag på fortsatta utvecklingsinsatser inom området.