![](/media/vmzp5atk/arbetsplatsperspektivet-29.png?width=285&height=301&v=1db082ca03d0b60)
Arbetsplatsens roll mot våld i nära relationer
Här får du kunskap och metoder hur du inkluderar våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Under 2024 har Västra Götalandsregionen tagit stora steg för att inkludera våld i nära relationer i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Genom att utbilda chefer och skapa tydliga rutiner vill regionen göra det enklare att identifiera, hantera och stötta medarbetare som utsätts.
– Vi vill skapa en arbetsmiljö där ingen lämnas ensam i svåra situationer, säger Mari Brännvall, utvecklingsledare vid Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer.
Våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem som också påverkar arbetslivet. Medarbetare som är utsatta för våld riskerar att drabbas av psykisk ohälsa, minskad arbetsförmåga eller hamna i situationer som kräver skyddsåtgärder.
För Västra Götalandsregionen (VGR), som verkar inom en kvinnodominerad sektor med hälso- och sjukvård i fokus, är frågan särskilt angelägen. Forskning visar att kvinnor oftare utsätts för våld i nära relationer, vilket gjorde det naturligt att inkludera problemet i arbetsmiljöarbetet.
För att stötta chefer och medarbetare har VGR tagit fram en trestegsmodell: informera, fråga och stödja.
– Informationsmaterial, affischer och hjälpkort finns tillgängliga för att underlätta för chefer att ta upp frågan. Våld i nära relationer normaliseras som samtalsämne genom regelbundna diskussioner på arbetsplatsträffar och utvecklingssamtal, säger Mari Brännvall.
Det andra steget handlar om att chefer utbildas i att på ett respektfullt sätt lyfta frågan under samtal med medarbetare. Med hjälp av samtalsmallar kan de tryggt ställa frågor som: "Känner du dig trygg hemma?" eller "Finns det något i din privata situation som påverkar dig på jobbet?"
Slutligen om en medarbetare är våldsutsatt erbjuds stöd genom anpassning av arbetsuppgifter, säkerhetsåtgärder eller möjlighet att få hjälp under arbetstid. Chefer kan hänvisa till exempelvis socialtjänst, kriscentrum eller andra stödfunktioner.
– Det ska vara lätt att göra rätt. Genom att ge chefer verktyg och tydliga rutiner vågar de fråga och hantera svaren, säger Mari Brännvall.
Arbetet började med ett politiskt beslut som lade grunden för att inkludera våld i nära relationer i utvecklingssamtal, arbetsmiljöguider och utbildningsprogram. Under 2023 utbildades över 1 000 chefer, skyddsombud och HR-personal i regionen – både via fysiska träffar och en ny webbutbildning.
– Förankring i ledningen och medarbetarnas delaktighet har varit avgörande. Vi byggde in frågan i våra ordinarie rutiner för att säkerställa att det inte blir ett tillfälligt projekt vid sidan av, säger Per Djurberg som är HR-strateg vid VGR.
Under 2023 genomfördes över 13 000 utvecklingssamtal där frågan om våld i nära relationer togs upp. Regionens interna vägledning har också haft över 2 000 unika besök.
– Vi har redan sett konkreta resultat. Flera våldsutsatta medarbetare har uppmärksammats och fått hjälp, vilket visar att arbetet gör skillnad, säger Mari Brännvall.
Chefer har också uttryckt uppskattning för utbildningarna, särskilt för att de kombinerar kunskap om våldets mekanismer med praktiska verktyg för att agera.
Under 2025 planerar VGR att fortsätta utbilda chefer och medarbetare samt följa upp effekterna av arbetet i kommande medarbetarundersökningar. Parallellt utvecklas nya sätt att stödja chefer i att hantera frågan långsiktigt.
– Vi hoppas att fler arbetsgivare vågar lyfta våld i nära relationer som en arbetsgivarfråga. Det handlar om att visa omtanke och stärka arbetsförmågan hos våra medarbetare. Vi måste möta människor där de är, även i svåra frågor, avslutar Mari Brännvall.
Utifrån sina egna lärdomar delar Mari Brännvall och Västra Götalandsregionen med sig av tips till andra:
Publiceringsdatum: 10 december 2024
Senast uppdaterad: 15 januari 2025
Här får du kunskap och metoder hur du inkluderar våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Ett tydligt stöd från kommunledningen, dialog med referensgrupp och samarbete mellan sakkunniga och HR har varit viktigt i Halmstads kommuns arbete med våld i nära relation som en arbetsgivarfråga.
HR-experten Therése Svensson har lett arbetet med att utveckla Kriminalvårdens förmåga att hantera våld i nära relation hos anställda. Genom kunskap och stöd blir chefer trygga att agera.
Den här kursen sätter fokus på hur våld i nära relationer påverkar arbetsförmåga och relationer på arbetsplatsen. Du får lära dig hur du kan medverka till att förebygga och upptäcka våld.