Organisationen ASOV Stockholm skapar trygga och meningsfulla mötesplatser för 300 kvinnor som bor på utsatta och segregerade platser. Att lära sig cykla eller simma, eller anordna träffar för laga mat ihop och prata, stärker kvinnornas känsla av egenmakt, frihet och mod. Istället för att isoleras i hemmet blir de sysselsatta. De löper mindre risk att hamna i kriminalitet och de blir också medvetna om sina rättigheter och vilket stöd som finns att få om de blir utsatta för våld.
ASOV Stockholm är en ideell organisation som driver sitt arbete med verksamhetsbidrag för kvinnors organisering i områden med socioekonomiska utmaningar. Deras målgrupp är kvinnor från afrikanska länder söder om Sahara som bor i Rågsved, Skäggetorp-Tornby och Södra Valsätra - Norra Gottsunda. Som nyanlända eller flyktingar med traumatiska erfarenheter av till exempel krig och sexuellt våld har många av dessa kvinnor svårt att integreras i samhället, samtidigt som de bor i utsatta och segregerade områden där kriminalitet ofta är närvarande. Kvinnorna kommer från platser där en normaliserad syn på våld och sexuellt våld finns i hela samhället, och det påverkar den egna förståelsen av våld och sexuella övergrepp. De saknar ofta kunskap och information om vart de kan vända sig för att få stöd och hjälp.
ASOV strävar att ingen kvinna ska känna sig hotad eller utsättas för våld och sexuella övergrepp i nära relationer eller i samhället överlag. Därför arbetar de med att sprida kunskap om sexuellt våld, våld i nära relationer och jämställdhet. De erbjuder också kontaktpersoner som kan tolka på flera olika språk.
Kvinnornas intressen styr
Under 2024 genomför organisationen flera mötesträffar och en större kvinnokonferens. Mötesträffarna kan ske i många olika former och på olika platser.
”Huvudsaken är att kvinnorna träffas och går ihop, det är ett sätt att organisera sig och kunna etablera en grupp”
– Det kan gå till på lite olika sätt, och vara både formellt och informellt. Ofta har det börjat med tre, fyra kvinnor som sedan har bjudit in fler allt eftersom. De träffas hemma hos någon eller utomhus om det är fint väder, de har också samlats i lokaler. Kvinnorna kan ha hittat en cirkelledare på egen hand. Det hände i Linköping där kvinnorna hittade en person som var bra på att sy, och efter att ha startat hemma hos en kvinna blev gruppen så stor att de inledde samarbete med ett studieförbund. Ungefär så brukar det gå till, för verksamheten utgår från kvinnornas egna intressen. Huvudsaken är att kvinnorna träffas och går ihop, det är ett sätt att organisera sig och kunna etablera en grupp, säger Jeanne Masimango som är grundare av ASOV Stockholm.
Hon förklarar vidare att det är ganska enkelt att utvärdera hur aktiviteterna tas emot.
– Att kvinnor kommer tillbaka till träffarna är det tydligaste kvittot på att aktiviteterna fungerar. Kommer det fler betyder det att kvinnorna har bjudit sina vänner och berättat om verksamheten.
Fångar upp våldsutsatta kvinnor
Några av verksamhetens syften är att fånga upp kvinnor som är utsatta för våld, och de som är i riskzon för att bli utsatta. Dock är våldet inte ett samtalsämne som står i centrum, eller som kommer upp direkt.
– Det här med våld och våldsutsatthet är ett svårt ämne och ett tabu, men träffarna gör att kvinnorna bygger förtroende för varandra och de känner sig tryggare. När tryggheten finns går det att ställa frågan om våld, och om en öppnar sig så kan det få fler att våga prata, säger Jeanne Masimango.
Fokus skiftar från konflikt till gemenskap
Jeanne Masimango beskriver också att relationerna kvinnorna emellan kan förändras i mötet med varandra.
– Många av dessa kvinnor har flytt från krig. Samtidigt finns barriärer mellan flera av dem som kan bero på religion, gamla konflikter från hemlandet eller klankonflikter. Men i de här träffarna bryts barriärerna därför att de träffas och sitter med varandra. De märker att det finns mycket gemensamt i stället för konflikt.
Leder till meningsfull sysselsättning
Aktiviteterna kan också få positiva konsekvenser i form av minskad arbetslöshet och minska risken för att hamna i kriminalitet.
– Konkret märker vi att kvinnorna blir sysselsatta i stället för att vara hemma, de blir också mer motiverade att söka jobb eller utbildning. Det är kvitton som vi får höra från deltagarna, säger Jeanne Masimango.
En mötesplats kan också vara en simkurs eller en cykelkurs. Att lära sig att simma och cykla är förstås värdefullt i sig, men med kurserna kommer andra mervärden, och det skapar möjligheter att bygga nätverk. Efter en nyligen avslutad cykelkurs kan Jeanne Masimango konstatera att det viktigaste resultatet var kvinnornas känsla av frihet.
”Kvinnorna fick först och främst uppleva en frihet eftersom många inte har egentid, självförtroende eller känsla av gemenskap”
– Kvinnorna fick först och främst uppleva en frihet eftersom många saknar egentid, självförtroende eller känsla av gemenskap. Genom träffarna har de kommit i kontakt med andra kvinnor som de aldrig tidigare har träffat och de har på egen hand ordnat fika utöver cykelträffarna. På det sättet kan vi se att de har nätverkat.
Esther Masoka Abwe som bor i Skäggetorp deltog i ASOVs möten. Nu har hon själv startat en afrikansk kvinnoorganisation i Östergötland. Det hade inte hänt utan ASOV:s mötesträffar menar hon.
– Allt det här – mod och kraft, att våga stå och prata framför folk och veta hur man ordnar ett möte har jag fått från ASOV Stockholm.
Vikten av att rösta lyftes på kvinnokonferens
En annan aktivitet var en nationell kvinnokonferens som anordnades i Gottsunda, där kvinnor från olika nationaliteter samlades. Evin Incir, dåvarande europaparlamentariker, deltog och pratade om kraften att organisera sig, och om vikten av att gå och rösta eftersom det är ett sätt att ta makt. Det pratades även om hur kvinnogrupper i Sverige kan besöka kvinnogrupper i Bryssel för att se hur de jobbar.
– Vi arrangerade kvinnokonferensen tillsammans med Antidiskrimineringsbyrån och den var mycket uppskattad av deltagarna, säger Jeanne Masimango.
Tro på din idé!
Jeanne Masimango vill uppmuntra fler att organisera sig och söka statsbidrag för att göra det möjligt.
–Tro på din idé, våga! Det finns många kvinnor som tänker att de inte kan för att de är utsatta. Man tänker om sig själv att man är dum och inte kan något. Men därför är det viktigaste att tro på att man kan, alla har mycket erfarenhet och man måste börja någonstans. Ha tålamod och be om hjälp!
Verksamhetens mål
· Att aktiviteterna fungerar som skyddsfaktorer för 300 kvinnor direkt i deras vardag, och verkar förebyggande mot att de hamnar i kriminalitet, gängkultur och utanförskap.
· Öka kvinnornas trygghet och delaktighet i lokalsamhället.
· Skapa brobyggen mellan kvinnliga kvotflyktingar och samhällsinstanser.
· Öka kvinnornas egna nätverk.
· Öka kännedomen om målgruppens behov och förutsättningar som kvinnliga kvotflyktingar i det svenska samhället.
· Stärka målgruppens tilltro till samhällsaktörer och föreningsliv.
· Skapa kvinnliga nätverk och forum där de tillåts vara sig själva i en trygg miljö.
· Att kvinnors isolering i det egna hemmet bryts till följd av verksamheten.