Tema 4: Samverkan för att lösa gemensamma jämställdhetsutmaningar

Hur kan fler aktörer gå samman för att gemensamt bidra till jämställdhet på samhällsnivå? Under träffen kommer ni utbyta erfarenheter om samverkan för att bidra till att lösa ojämställdhetsproblem på samhällsnivå, liksom jämställdhet som en förutsättning att lösa komplexa samhällsutmaningar.

 

Deltagare samtalar runt ett bord.

19 september 2024 Malmö

Program: Preliminärt program 19 september (pdf)
Tid: kl. 10.00-16.00. Fika från kl. 9.30, lunch kl. 12:00.
Plats: Malmö universitet. Nordenskiöldsgatan 1, Malmö.
Lokal: Hus Niagara, A0506.
Kontaktuppgifter: Ellen Thorell: 070-784 74 63, ellen.thorell@jamstalldhetsmyndigheten.se

26 september 2024 Luleå

Program: Preliminärt program 26 september (pdf)
Tid: kl. 10.00-16.00. Fika från kl. 9.30, lunch kl. 12.00.
Plats: Luleå tekniska universitet. Universitetsområdet Porsön, 971 87, Luleå.
Lokal: A-huset, A3024.
Kontaktuppgifter: Ellen Thorell: 070-784 74 63, ellen.thorell@jamstalldhetsmyndigheten.se

Förberedelsearbete

För att få ut så mycket som möjligt av ert deltagande i seminarieserien är det viktigt att ni avsätter tid för förberedelser. Som framgick av inbjudan förväntas varje deltagare avsätta cirka fyra timmar för nedanstående förberedelser, för er som redan gått introduktionsutbildningen är det cirka två timmar. JiHU-samordnaren ansvarar för att koordinera förberedelserna internt.

  • Introduktionsutbildning (för er som ej gått utbildningen tidigare)
    Alla deltagare förväntas gå Jämställdhetsmyndighetens webbutbildning: Jämställdhetsintegrering i offentlig sektor.

  • Självskattning
    Inför seminariet förväntas deltagarna göra en lärosätesgemensam självskattning. Våra tidigare erfarenheter visar vikten av att ledningen tar ansvar för arbetet och driver det. Därför är det en fördel om självskattningen kan göras tillsammans med er ledningsgrupp. Alla som deltar vid seminarietillfället bör vara med när ni gör självskattningen.

    Frågorna ger er möjlighet att skapa en gemensam bild av nuläget och identifiera vad ni skulle behöva utveckla. Ni kan också använda självskattningen för att följa ert arbete framåt. Ni förväntas inte redogöra er självskattning för de andra deltagarna.

    Självskattning (pdf)

  • Berätta om ett exempel på samverkan och delge ett dilemma
    Förbered er gemensamt på att kunna berätta om ett exempel på samverkan kopplat till jämställdhet som ni upplever fungerat väl och ett nuvarande dilemma inom ert samverkansarbete som är kopplat till jämställdhet.

    Berätta om ett exempel på samverkan
    Beskriv en upparbetad samverkan eller samarbete med andra lärosäten samt aktörer utanför er verksamhet som ni upplever fungerar väl. Det kan vara ett exempel där ni integrerat ett jämställdhetsproblem för att lösa ett komplext samhällsproblem eller ett exempel där er samverkan tar sin utgångspunkt i att lösa ett jämställdhetsproblem.

    1. Med vilka aktörer sker samverkan?
    2. Vilket syfte och vilka mål har samverkan?

    Beskriv vilket resultat ni hittills har uppnått genom samverkan
    Vad har samverkan eller samarbetet lett till? Det får gärna vara resultat i form av effekter (exempelvis effekter för verksamhetens målgrupp, ett mer jämställt utfall i verksamheten eller ett förändrat arbetssätt) men det går även bra med prestationer i form av aktiviteter. Läs mer om hur vi mäter resultat och effekter.

    1. Tror ni att resultaten är hållbara över tid?

    Resonera kring anledningar till att er samverkan fungerar bra
    1. Vilka drivkrafter har varit vägledande för er?
    2. Hur tar ni tillvara på och sprider era lärdomar?

    Berätta om ett dilemma
    Beskriv en nuvarande utmaning eller ett dilemma gällande samverkan med andra lärosäten samt/eller aktörer. Samverkan ska ha koppling till jämställdhet. Det kan exempelvis handla om er roll som samverkansaktör, samverkansarbetets begränsningar eller målkonflikter. Förbered er på att presentera er utmaning eller ert dilemma så konkret som möjligt.

    Upplägg workshop vid seminarietillfället
    Ni kommer sitta i funktionsgrupper med kollegor från andra lärosäten och berätta om ett ert lärosätes exempel på samverkan kopplat till jämställdhet som fungerat väl och ert lärosätes exempel på ett dilemma inom området. Utifrån exempel kommer ni få diskutera och reflektera kring hur ni skulle kunna utveckla er samverkan för att lösa jämställdhetsproblem.

    Varje lärosäte får cirka 10 minuter för att berätta för de andra i gruppen. Ni behöver ingen presentation. Alla deltagare från ert lärosäte förväntas kunna presentera ert förarbete i respektive funktionsgrupp. Skicka in era förberedelser till ellen.thorell@jamstalldhetsmyndigheten.se senast en vecka innan seminariet.

  • Inläsning
    Läs in er på ert läns strategi för jämställdhet, som finns på er länsstyrelses webbplats. Länsstyrelsen har regeringens uppdrag att arbeta för att de nationella målen får genomslag i länet, bland annat genom att initiera insatser, främja samverkan, sprida kunskap och följa upp jämställdhetsinsatser. Alla länsstyrelser har tagit fram strategier som pekar ut en riktning för jämställdhetsarbetet i respektive län, fram till 2027 eller längre. Många lärosäten har anslutit sig till sitt läns strategi, eller arbetar i samverkan på andra sätt.  

    Slutligen rekommenderar vi att ni läser debattartikeln Kännedom om dilemman kan leda till bättre samverkan.

Litteratur

Den öppna skogen: kön, genus och jämställdhet i skogssektorn, kapitel 1,3,4 och 5

All talk and no action? Making change and negotiating gender equality in Swedish forestry (pdf)

Jämställdhetsintegrering

Publiceringsdatum: 1 december 2023

Senast uppdaterad: 17 juni 2024