I Halmstads kommun ska det vara enkelt att prata om våld i nära relationer
Ett tydligt stöd från kommunens högsta ledning, dialog med en referensgrupp och ett fungerande samarbete mellan sakkunniga och HR har varit viktiga ingredienser i Halmstads kommuns arbete med våld i nära relation som en arbetsgivarfråga.
Efter ett par års medvetet och intensivt arbete finns det idag en nyfikenhet och ett intresse hos medarbetare i Halmstads kommun kring våld i nära relation som en fråga för arbetsplatsen.
– Vi fick en del kritiska frågor kring i början av vårt arbete och många såg våld i nära relation som en privatfråga, vilket är förståeligt om man inte är insatt i ämnet. Men nu är de flesta medarbetare och chefer positiva till att ämnet lyfts, säger Anna Engl, utvecklingsstrateg i Halmstads kommun.
I slutet av 2022 fick Anna Engl tillsammans med en HR-strateg i uppdrag att utveckla kommunens arbete med våld i nära relationer. Hon är i grunden socionom och har arbetat med mäns våld mot kvinnor i flera år.
Startskottet var ett arrangemang av Länsstyrelsen i Halmstad som kommunen deltog í. Där lyftes vikten av att arbetsgivare arbetar med våld i nära relationer.
– Kommundirektören och kommunledningen gav oss sedan ett tydligt uppdrag och har stått bakom oss hela tiden. Detta ser jag som en förutsättning och en framgångsfaktor. Risken är annars att den här typen av arbete rinner ut i sanden, säger Anna Engl.
Testade idéer och material på en referensgrupp
Uppdraget var att ta fram ett lättillgängligt material för chefer att använda i olika samtal och möten, men också nå ut direkt till medarbetare. Det första året arbetade Anna Engl med att skapa en struktur och ta fram olika stödmaterial.
– Vi vill göra det så enkelt som möjligt att komma i gång och sänka trösklarna för chefer att lyfta frågor om våld i nära relation utan att behöva vara expert på ämnet, säger Anna Engl.
Efter att ha testat ett material på en referensgrupp bestående av chefer från olika verksamheter landade Anna Engl och hennes kollega i att ta fram en film på femton minuter som beskriver ämnet.
– Cheferna gav återkopplingen att de föredrog att visa en film snarare än att själva hålla i en presentation. Och det är ju viktigt att de som ska använda materialet känner sig bekväma med det.
Även boken Jobbet var min enda trygga plats, som är en handbok för arbetsgivare om våld i nära relationer, visade sig vara ett användbart material. Chefer som inte tidigare kände till ämnet kändes sig redo att ta upp det i sin arbetsgrupp efter att ha läst boken.
Material till chefer, utsatta och utövare
När olika typer av stödmaterial var på plats besökte Anna Engl och HR-strategen kommunens verksamheter och presenterade upplägget för chefer samt publicerade lättillgänglig information öppet för alla på intranätet.
– Hela vårt koncept utgår från ambitionen att sänka trösklar för cheferna. Det handlar i grunden om en omtanke om vår personal. Vi vet att våld i nära relationer är vanligt och det är en viktig jämställdhetsfråga, säger Anna Engl.
Allt material – från webbinformation och mallar till affischer och bordspratare - har färgen orange, vilket syftar på Orange day, en internationell kampanjdag mot mäns våld mot kvinnor.
Det finns också material som vänder sig direkt till både utsatta och utövare.
– Vi ville absolut ha med utövarperspektivet och hedersrelaterat våld och förtryck. Dock använder vi begreppet personer som utövar våld mot närstående i syfte att sänka trösklarna för att personer ska söka stöd och hjälp. Via qr-koder på material som finns i personalutrymmen kan medarbetare på egen hand hitta information och söka stöd.
Del av det systematiska arbetsmiljöarbetet
För att nåt ut till hela organisationen har Halmstads kommun lyft våld i nära relationer i flera forum.
– Tack vare samarbetet med HR har vi lätt kunnat lyfta ämnet på HR-konferenser, i HR-råd, men också i kommunens ledningsgrupper och till skyddsombuden. Det har varit viktigt att förankra i många olika grupper, säger Anna Engl.
Bland stödmaterialet finns mallar som chefer kan använda på APT-möten och hur en ställer frågor till medarbetare i medarbetarsamtal. Detta följs sedan upp i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Det finns en viss rädsla, att det är obekvämt att lyfta dom här frågorna, krävs mod. Vi vill förmedla till cheferna att du inte behöver vara expert men du behöver kunna bemöta dina medarbetare respektfullt och icke-dömande och hänvisa till rätt stöd och insats. Hela vårt koncept utgår från ambitionen att sänka trösklar.
Vad tycker cheferna är det mest utmanande när de tar upp frågan i sina arbetsgrupper?
– Det som jag har fått till mig är rädslan att göra fel och vilka konsekvenser det skulle kunna få. Till exempel om det är någon som tar illa vid sig, lever eller har levt med våld i nära relation och som kommer må sämre av att ämnet tas upp. Mitt tips är att vara tydlig med att ämnet kommer tas upp på APT och när så medarbetarna kan förbereda sig och kanske även välja bort att vara med just det tillfället, säger Anna Engl.
När det kommer till samtal med enskilda medarbetare och medarbetarsamtal trycker Anna Engl på vikten av att förmedla att frågor kring våld ställs utifrån en omtanke om medarbetarna. Om det kommer fram att en medarbetare är utsatt behöver chefen vara en lyssnande medmänniska, ställa öppna och nyfikna frågor och skapa sig en bild av situationen.
– Erbjud att vara behjälplig att hitta rätt stöd till medarbetaren, men respektera om medarbetaren inte är redo att ta emot. Det är oerhört viktigt att inte gå in och ”styra upp”, pusha för att söka stöd, utan vara en trygg punkt som finns där när medarbetaren själv är redo att ta emot stöd, säger Anna Engl.
Anna Engls tre tips till andra kommuner som vill starta upp ett arbete
Uppvakta kommunledning och politiker om de inte redan fått upp ögonen för vikten att arbeta med våld i nära relation som en arbetsgivarfråga. Visa på varför det är viktigt och tipsa om material som andra aktörer redan tagit fram. Man kan plocka russinen ur kakan eller kopiera koncept rakt av.
Håll i och håll ut! Det kommer att komma motstånd vilket ofta har att göra med att det är en känslig fråga och att en del blir obekväma och osäkra att närma sig ämnet. Det är fullt förståeligt, Här kan man med fördel ta hjälp av Jämställdhetsmyndighetens webbutbildningar för att sänka trösklar både för chefer och kollegor. Boken Jobbet var min enda trygga plats har varit till stor hjälp både i byggandet av vårt arbete och för cheferna i sina roller.
Se till att en specialist på ämnet och en HR-ansvarig arbetar ihop. Det har varit värdefullt för vårt arbete och där hjälps man åt att bygga ett koncept som är realistiskt att genomföra. Det är lätt att gapa efter för mycket i början. Det viktigaste är att lägga en struktur där våld i nära relationer ingår i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Halmstad kommuns material om våld i nära relationer
På Halmstad kommuns webbplats finns en sektion med kunskap och stödmaterial främst för chefer, bland annat en 14 minuter lång film att visa på exempelvis APT. Den innehåller information om vad våld i nära relation är, hur vanligt det är, vilka konsekvenser det kan få och vad du som chef och medarbetare kan göra.