Arbetsplatsens roll mot våld i nära relationer
Här har vi samlat resurser som hjälper dig att inkludera våld i nära relationer i det ordinarie systematiska arbetsmiljöarbetet och hur du som är chef kan ge stöd till medarbetare.
Under 2022-23 har HR-experten Therése Svensson lett arbetet med att utveckla Kriminalvårdens förmåga att hantera våld i nära relation hos anställda. Genom kunskap och stöd blir chefer trygga att agera när medarbetare blivit utsatta – eller utsätter andra.
Kriminalvården har en omfattande verksamhet i hela landet med omkring 20 000 medarbetare och runt 24 000 klienter i genomsnitt på häkten, anstalter och i frivården. Innan året är slut ska samtliga medarbetare ha fått frågor som fångar in eventuellt våld i hemmet.
– Det handlar inte minst om att i utvecklingssamtal komma in på frågor som rör medarbetarens hälsa och personliga situation. Är du trygg med din partner? Känner du dig rädd för någon i din omgivning? Blir du arg och har svårt att hantera det? Detta är frågor som kan fånga upp om det förekommer våld, säger Therése Svensson.
Det hela startade för några år sedan när ett antal chefer kontaktade HR-avdelningen och bad om stöd kring hur det skulle hantera situationer när medarbetare är utsatta för våld i nära relation. Cheferna ville få mer kunskap för att bli trygga i att omhänderta frågan.
– Jag som HR-expert fick i uppdrag att tillsammans med en arbetsgrupp utveckla ett stödmaterial och se till att det skapades en tydlig struktur och styrning i hela organisationen. Det fanns exempel på initiativ som tagits men vi ville att alla chefer och medarbetare skulle ges samma möjligheter.
Under det senaste året har arbetsgruppen bestående av HR-personal och intresserade medarbetare bedrivit ett utvecklingsarbete i samarbete med skyddsorganisationen. Målet har varit att föra in våld i nära relation i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– På samma sätt som vi har rutiner och verktyg för hantering av alkoholproblem och riskbruk ska vi såklart ha rutiner för någon som utsätt för våld i nära relation. Detta kan också ses som en jämställdhetsfråga. Det är fler män som drabbas av riskbruk, men framför allt kvinnor som drabbas av våld i nära relation. Och det är klart att det ska vara lika!
Enligt Therése Svensson har några chefer ifrågasatt att arbetsplatsen ska ställa frågor om privatlivet. Men det handlar om att förklara att det som sker utanför arbetsplatsen påverkar hälsa och förmåga att utföra sitt arbete.
– Vi vet att det förekommer även bland våra medarbetare. Även om det finns ett visst motstånd i början leder det ofta till goda samtal och många delar med sig av sina erfarenheter.
Kriminalvården har valt att tydliggöra att våld i nära relation är en arbetsgivarfråga, och inte en arbetsplatsfråga. Det är chefens ansvar att förebygga ohälsa och ge stöd till medarbetare som drabbats av våld eller annan ohälsa.
– Cheferna behöver ta första klivet och adressera frågan. De behöver våga ställa frågor och öppna upp för svåra samtal. Du kanske frågar tio gånger och får ett nej som svar. Men efter ett tag kanske en medarbetare erkänner och öppnar upp.
Kriminalvården har tagit fram rutiner om det kommer fram att en kollega har utsatt sin partner eller närstående för våld.
– Om det kommer till chefens kännedom behöver hen ta ett samtal med medarbetaren. Chefen bör ta avstånd från våldshandlingar och fördöma beteendet, men samtidigt visa empati med medarbetare och hänvisa till det stöd som finns.
För att underlätta för de personer som blivit utsatta för våld i nära relation har Kriminalvården en rutin där medarbetare om det behövs kan få stöd hos till exempel socialtjänsten på arbetstid.
Likaså, när det uppdagas att någon är utsatt för våld i nära relation, har chefen ansvar att prata med medarbetaren för att förstå vad som har hänt.
– Det är viktigt att du tar reda på hur medarbetaren mår och bekräftar känslorna hos den som är utsatt. Är det en akut situation behöver du hjälpa till att sätta personen i säkerhet och förmedla viktiga kontakter för ytterligare stöd.
Under 2024 har chefer i Kriminalvården testat det stödmaterial som tagits fram, bland annat ett APT-material som listar frågor att diskutera med medarbetare. Exempel på frågor är:
På intranätet finns ett omfattande stödmaterial riktat till chefer respektive medarbetare samlat. Förutom kunskap om våld, verktyg för att upptäcka våld och våldsutsatthet finns även kontaktuppgifter för vidare stöd.
– Stödmaterialet kan ses som en uppslagsbok där du kan hitta svar på det mesta och förslag på frågor att ställa under ett utvecklingssamtal, rehabsamtal eller om du är orolig för en kollega.
Från och med 2025 kommer det vara obligatoriskt för samtliga chefer i Kriminalvården att inkludera våld i nära relation i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Därefter kommer resultatet att följas upp.
– Det är viktigt att arbetet inte blir till en hjärtefråga för engagerade personer utan blir en del av den ordinarie verksamheten.
För att underlätta chefernas arbete ingår numera även våld i nära relationer som en del i myndighetens årskalender för det systematiska arbetsmiljöarbetet.
– Vi vet att det förekommer våld i nära relation bland våra medarbetare. Genom att göra det lättare att prata om det kan vi tillvarata arbetsförmågan hos medarbetarna. Vi behöver omfamna det som sker i privatlivet. Medarbetarna är vår viktigaste resurs!
1. Våga fråga andra arbetsgivare hur de har arbetat med våld i nära relation utifrån ett arbetsgivarperspektiv. Lär och låt dig inspireras av deras erfarenheter!
2. Ta hjälp av en kollega som har arbetat med frågan eller kontakta HR på din arbetsplats!
3. Skaffa mer kunskap! Till exempel genom att gå Jämställdhetsmyndighetens webbkurs Våld i nära relation - agera som chef eller kollega och ta del av rapporten Kan arbetsplatsen vara trygg när hemmet inte är det?
Publiceringsdatum: 28 oktober 2024
Senast uppdaterad: 15 januari 2025
Här har vi samlat resurser som hjälper dig att inkludera våld i nära relationer i det ordinarie systematiska arbetsmiljöarbetet och hur du som är chef kan ge stöd till medarbetare.
Den här kursen sätter fokus på hur våld i nära relationer påverkar arbetsförmåga och relationer på arbetsplatsen. Du får lära dig hur du kan medverka till att förebygga och upptäcka våld.
Västra Götalandsregionen tagit stora steg för att inkludera våld i nära relationer i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Utbildning till chefer och tydliga rutiner är två exempel.
Ett tydligt stöd från kommunledningen, dialog med referensgrupp och samarbete mellan sakkunniga och HR har varit viktigt i Halmstads kommuns arbete med våld i nära relation som en arbetsgivarfråga.