Fördjupning till handboken
I denna skrift finns mer utförliga beskrivningar av de regler som finns, bakgrunden till bestämmelserna och hur dessa bör tillämpas på bästa sätt. Här redogörs även för de centrala rättsfallen på området.
TCO har tagit fram en handbok för dig som är fackligt förtroendevald eller på annat sätt jobbar mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det finns även filmer i utbildningssyfte och fördjupningsmaterial.
Under hösten 2017 kom många vittnesmål om sexuella trakasserier på bland annat arbetsplatser under hashtaggen #metoo. Kollegor och medarbetare i bransch efter bransch klev fram i gemensamma upprop och vittnade om vad de utsatts för och krävde att det skulle ta slut, att vi ska uppnå nolltolerans mot sexuella trakasserier. Det var i kölvattnet av det som TCO tog fram Handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet.
Ingen på en arbetsplats ska behöva riskera att utsättas för sexuella trakasserier och repressalier och ansvaret för det ligger helt på arbetsgivaren. Genom förebyggande arbete kan man se till att det inte sker. Ett aktivt förebyggande arbete kräver ständiga kontroller för att man ska kunna rensa bort allt som kan innebära en risk för sexuella trakasserier. Om en misstanke om sexuella trakasserier eller repressalier har kommit arbetsgivaren till känna så måste arbetsgivaren omedelbart ingripa med utredning och för att vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen.
Handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet är till för att vägleda dig som är fackligt förtroendevald i ditt arbete mot sexuella trakasserier. Se den som en guide i detta viktiga arbete.
Handboken laddas ner som pdf från TCO:s webbplats. Om du är fackligt förtroendevald inom ett TCO-förbund kan du även beställa den i tryckt format. Här hittar du även en fördjupning om du vill läsa vidare.
Här hittar du också en utbildning i videoform som heter Hur motverkar du sexuella trakasserier? Den består av sex filmer som med fördel kan ses i grupp. Den riktar sig till dig som är regionalt eller lokalt arbetsmiljöombud eller skyddsombud på din arbetsplats.
Publiceringsdatum: 2 september 2021
Senast uppdaterad: 11 juni 2024
Till handboken finns en fördjupning. LO, TCO och Saco har också tagit fram en utbildning som riktar sig till dig som är regionalt eller lokalt arbetsmiljöombud eller skyddsombud.
I denna skrift finns mer utförliga beskrivningar av de regler som finns, bakgrunden till bestämmelserna och hur dessa bör tillämpas på bästa sätt. Här redogörs även för de centrala rättsfallen på området.
Utbildningen består av sex filmer som med fördel kan ses i grupp. Kanske vid en samverkansform på din arbetsplats där både medarbetare och representanter för arbetsgivaren finns med.
Ett tydligt stöd från kommunens högsta ledning, dialog med en referensgrupp och ett fungerande samarbete mellan sakkunniga och HR har varit viktiga ingredienser i Halmstads kommuns arbete med våld i nära relation som en arbetsgivarfråga.
Under 2024 har Västra Götalandsregionen tagit stora steg för att inkludera våld i nära relationer i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Genom att utbilda chefer och skapa tydliga rutiner vill regionen göra det enklare att identifiera, hantera och stötta medarbetare som utsätts.
Under 2022-23 har HR-experten Therése Svensson lett arbetet med att utveckla Kriminalvårdens förmåga att hantera våld i nära relation hos anställda. Genom kunskap och stöd blir chefer trygga att agera när medarbetare blivit utsatta – eller utsätter andra.
Organisationen ASOV Stockholm skapar trygga och meningsfulla mötesplatser för 300 kvinnor som bor på utsatta och segregerade platser. Att lära sig cykla eller simma, eller anordna träffar för laga mat ihop och prata, stärker kvinnornas känsla av egenmakt, frihet och mod. Istället för att isoleras i hemmet blir de sysselsatta. De löper mindre risk att hamna i kriminalitet och de blir också medvetna om sina rättigheter och vilket stöd som finns att få om de blir utsatta för våld.
I Lund fanns länge en bild av att prostitution och människohandel inte fanns i den egna kommunen. Men nu arbetar kommun, polis och civilsamhälle tillsammans genom metoden Stad till stad.
En nyckelfaktor för att fler kvinnor ska välja att gå in i – och vilja stanna i – mansdominerade branscher är att förebygga risker för sexuella trakasserier och exkluderande organisationskulturer. Med statsbidrag för våldsförebyggande arbete driver Sveriges kvinnoorganisationer det nationella metodutvecklingsprojektet En arbetsplats fri från våld. Syftet är att företag och organisationer ska ta ett samhällsansvar för att förebygga mäns våld mot kvinnor i allmänhet och för att förebygga sexuella trakasserier på den egna arbetsplatsen.
De flesta tonåringar växer upp med en smart telefon, och när de inleder sina första relationer sker det inte bara i den fysiska världen utan i allra högsta grad även i den digitala. Men hur ser en schyst relation ut i det digitala livet? Finns det varningstecken på när relationen inte är sund? Nu pågår ett våldsförebyggande projekt där högstadie- och gymnasieelever utbildas i digitalt våld, digital integritet och informationssäkerhet.
Vi på Jämställdhetsmyndigheten tar regelbundet fram analyser och rapporter för att ge en samlad bild av utvecklingen av de jämställdhetspolitiska målen till regeringen. Hälsa är ett komplext område där våra utredare ser nödvändigheten av att göra intersektionella analyser.
Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) arbetar för att barn, elever och vuxenstuderande oavsett funktionsnedsättning ska få förutsättningar att nå målen för sin utbildning. Med hjälp av intersektionella analyser anpassas utbildningen efter individers förmågor.
Myndigheten för delaktighet (MFD) har i uppdrag att guida samhällsaktörer och främja så att fler människor självständigt ska kunna använda de miljöer, produkter och tjänster som erbjuds. Myndigheten har under flera år arbetat för att utveckla intersektionellt perspektiv i sina analyser.
Våld i nära relationer orsakar stort mänskligt lidande och kostar det svenska samhället omkring 43 miljarder årligen. För att upptäcka och stötta den som är utsatt för våld kan myndigheter göra stor skillnad. Kronofogden har infört rutiner för att hjälpa den som är utsatt för våld i nära relation.
Ett reflektionsmaterial från Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) för dig som har ansvar för eller arbetar i förskolan, skolan eller utbildning för vuxna.
Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, har tagit fram ett webbstöd för dig som undervisar om våld på universitet och högskolor. Syftet är att underlätta arbetet med att implementera examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
I Nybro kommun samverkar barn- och vuxenhandläggare i team runt barnfamiljer då det förekommer uppgifter om våld. Arbetssättet har lett till mer samsyn och tryggare insatser – både för barn och våldsutsatta föräldrar.
Region Kalmar har tagit fram en mall som underlättar för vården att uppfylla Socialstyrelsens nya föreskrifter om våld i nära relation. Mallen stödjer verksamheterna att ta fram lokala rutiner, och ger samtidigt en mini-utbildning om vad som är viktigt att tänka på.
Detta är en webbaserad utbildning och ett stöd i jämställdhetsarbetet för handläggare, sakkunniga och andra tjänstepersoner i Linköpings kommun. Innehållet är dock relevant för alla, och materialet kan fungera som inspiration för andra kommuner.