Nu inleds ett flerårigt samarbete med Kosovo

Vi startar nu ett nytt samarbete med Kosovo Agency for Gender Equality (KAGE), med stöd av Sida. Målet är att stärka KAGE:s arbete och dela med oss av våra svenska erfarenheter.

KAGE:s generaldirektör Edi Gusia med kollegor under ett besök på Jämställdhetsmyndigheten i Göteborg 2023. Foto: Jöran Fagerlund.

Utmaningarna på jämställdhetsområdet i Kosovo är många, inte minst vad gäller mäns våld mot kvinnor, ekonomisk ojämställdhet och ojämn fördelning av makt och inflytande. Lagstiftning finns ofta på plats men efterlevnaden är svag och stödet för jämställdhetsinsatser och myndigheten som sådan behöver också öka.

– Vi fick en förfrågan från KAGE själva via Sida. Sida har tidigare givit stöd till KAGE men de har själva efterfrågat ett partnerskap med oss för att ta del av våra kunskaper och erfarenheter. Genom samarbetet med KAGE kommer naturligtvis också vi att ta del av deras erfarenheter, inte minst relevant för vårt uppdrag kring kvinnor, fred och säkerhet, säger Anna Sundström, utredare som kommer att leda samarbetet för Jämställdhetsmyndighetens räkning.

Tre fokusområden för samarbetet

KAGE har uttryckt ett behov av att utveckla bättre statistik och uppföljning samt stöd och samordning med andra myndigheter och samhällsaktörer. Det svenska stödet kommer att fokusera mycket på institutionell kapacitetsutveckling.

Mer konkret rör det sig om tre områden: jämställdhetsintegrering, strategisk kommunikation och samordning samt statistik och data. 

– Till varje område knyts arbetsgrupper som består av medarbetare både från oss och KAGE. Arbetsgrupperna kommer gemensamt planera de workshops och utbildningstillfällen som ska genomföras under projektets gång. Förhoppningen är att arbetsgruppernas arbete kan startas igång under senhösten genom ett besök från KAGE i Göteborg, säger Anna Sundström.

Stärker Jämställdhetsmyndighetens internationella arbete

Det totala Sida-stödet är 16, 6 miljoner för hela projektperioden, 2024-2027. Det inkluderar både personal och verksamhet. Delar av stödet kommer att vidareförmedlas till KAGE för att också täcka deras kostnader.

– Jag ser verkligen fram emot att integrera den internationella verksamheten i övrig verksamhet på myndigheten. Det är också en möjlighet att ytterligare etablera vår myndighet som en aktör inom utvecklingssamarbetet, säger Anna Sundström.

Planen är att under hösten också inleda ett liknande samarbete med Jämställdhetsmyndigheterna i Bosnien-Hercegovina.

Läs mer

Mer om vårt internationella arbete.

 

Publiceringsdatum: 18 september 2024

Senast uppdaterad: 19 september 2024