Uppsatstävling för studenter 2023

Som student vid högskola och universitet kan du delta i en uppsatstävling som Jämställdhetsmyndigheten samt myndighetens vetenskapliga råd inbjuder till. Uppsatsen ska vara skriven på avancerad nivå och bidra med kunskap av relevans för jämställdhetspolitiken. De bästa uppsatserna får dela på 25 000 kronor.

Fingrar skriver på en laptop

 

Bidragen kan skrivas inom valfritt ämne men ska ha en tydlig koppling till jämställdhetspolitiken. Jämställdhetspolitiken är bred och spänner över många samhällssektorer och områden. Utlysningen riktar sig därför till en mångfald av discipliner så som exempelvis statsvetenskap, företagsekonomi, nationalekonomi, sociologi, socialt arbete, pedagogik, miljövetenskap, medicin, folkhälsovetenskap och genusvetenskap.

Det innehållsliga kriteriet för att delta i tävlingen är att uppsatsen bidrar till kunskap om jämställdhetspolitiken eller samhällsutvecklingen utifrån jämställdhetspolitikens ambitioner. Uppsatsen kan vidare handla om styrningspolitiska frågor – som jämställdhetsintegrering, målstyrning eller statsbidrag till kvinnors organisering – som på olika sätt bidrar med kunskap om förutsättningarna att nå målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sitt eget liv. Jämförande eller internationella perspektiv välkomnas också.

Uppsatsen ska vidare vara examinerad på avancerad nivå och betygsatt med för ämnet högsta möjliga betyg, vilket ska intygas av uppsatsförfattaren vid ansökningstillfället. Uppsatsens relevans för tävlingen ska kort motiveras av uppsatsförfattaren.

En vinstsumma om 25 000 kronor kommer att fördelas till de vinnande bidragen. Eventuell skatt betalas av vinnaren.

Hur gör jag för att delta i 2023 års tävling?

För att delta i tävlingen ska din uppsats:

  • Vara examinerad och betygsatt vid en svensk högskola eller ett svenskt universitet med för kursen högsta betyg under perioden 1 september 2022–31 augusti 2023.
  • Vara på avancerad nivå, det vill säga magister- eller masternivå1.
  • Vara skriven på svenska, norska, danska eller engelska.
  • Innehålla en sammanfattning/abstract på max tre sidor.
  • Kompletteras med vidimerat intyg att uppsatsen är examinerad och betygsatt med för kursen högsta betyg (vanligtvis genom Ladok-utdrag). I detta sammanhang innebär det VG eller AB för de tre- och fyrgradiga skalorna i Ladok eller ett av de två högsta betygen (A eller B) i den sjugradiga ECTS-skalan. Att intyget är vidimerat innebär att en annan person intygar att kopian överensstämmer med originalhandlingen. Du kan vanligtvis få intyget vidimerat digitalt via ditt lärosäte.
  • Kompletteras med en kort motivering (max 2 000 tecken inklusive blanksteg) om hur uppsatsen bidrar med kunskap av relevans för jämställdhetspolitiken.

Uppsatserna anonymiseras inför bedömning. Uppge därför enbart uppsatsförfattarens namn och lärosäte på uppsatsens titelsida.

Personer som är, eller under 2022–2023 varit, anställda vid myndigheten får inte delta.

Uppsats, betyg, kort motivering och övriga handlingar ska vara myndigheten tillhanda senast den 31 augusti 2023. Handlingarna skickas elektroniskt till uppsats@jamstalldhetsmyndigheten.se. Samtliga handlingar ska skickas i ett e-postmeddelande. Skriv "uppsatstävling 2023" samt ditt efternamn i ämnesraden. Uppsatsförfattarens fullständiga namn, adress, telefonnummer och e-postadress ska finnas med i e-posten. Institutionens och handledarens namn ska också anges.

Du får en bekräftelse på att din uppsats är mottagen.

Jämställdhetsmyndigheten är en offentlig myndighet och följer härmed offentlighetsprincipen. Alla brev och epost som inkommer till oss blir allmänna handlingar som kan komma att lämnas ut enligt ovannämnda principen. Uppsatsförfattare som deltar i uppsatstävlingen och skickar in sin uppsats till tävlingen ger sitt medgivande till att uppsatsskrivarens personuppgifter registreras och behandlas av Jämställdhetsmyndigheten samt att uppgifter om bland annat namn, institution och information om uppsatsen publiceras på vår webbplats.

Av dataskyddsförordningen framgår att behandling av särskilda kategorier av personuppgifter inte är tillåtet. Inga känsliga personuppgifter får härmed publiceras inom ramen för detta arbete. Uppsatsförfattare som deltar i uppsatstävlingen som trots förbudet enligt dataskyddsförordningen skulle behöva behandla eller publicera sådana uppgifter uppmuntras att först ta kontakt med Jämställdhetsmyndigheten.

Hur utses vinnarna?

Vinnarna utses av myndighetens vetenskapliga råd efter en första intern beredningsprocess där uppsatsernas relevans bedöms. Det vetenskapliga rådet föreslår också hur vinstpengarna ska fördelas bland de bästa bidragen. Beslut fattas av myndighetens generaldirektör i november 2023. Vinnarna kontaktas och annonseras på myndighetens webbplats i slutet av året.

Vid frågor, kontakta: uppsats@jamstalldhetsmyndigheten.se

Utbildning

Publiceringsdatum: 20 april 2023

Senast uppdaterad: 20 april 2023