Steg 1: Förutsättningar för jämställdhetsintegrering
Det här avsnittet kopplar jämställdhetsintegrering till två närliggande mål och uppdrag; aktiva åtgärder och arbetet med att motverka mäns våld mot kvinnor.
Den här vägledningen ger en introduktion till hur ni kan planera, organisera och följa upp arbetet med jämställdhetsintegrering i er verksamhet. Jämställdhetsintegrering är en politisk strategi för att uppnå ett jämställt samhälle. Strategin handlar om att arbeta för en jämställd fördelning av makt och resurser och mer likvärdiga möjligheter för kvinnor, män, flickor och pojkar. Alla offentliga aktörer har i uppdrag att bidra i arbetet.
Genom att jobba med jämställdhetsintegrering kan en verksamhet få syn på hur ojämställdhet kommer till uttryck och därmed aktivt motverka och förebygga jämställdhetsproblem både i organisationen och i samhället.
För att arbetet ska leda till resultat och effekter behöver det ske som en del av organisationens huvudsakliga verksamhet, uppdrag och processer. Därför behöver jämställdhetsperspektiv finnas med i alla beslut, på alla nivåer och i alla steg av verksamhetsprocessen, av de aktörer som deltar i beslutsfattandet.
Det här avsnittet kopplar jämställdhetsintegrering till två närliggande mål och uppdrag; aktiva åtgärder och arbetet med att motverka mäns våld mot kvinnor.
I det här steget identifierar du och prioriterar jämställdhetsproblem utifrån era roller och uppdrag. Avsnittet fokuserar även på verksamhetsplanering.
Här får du stöd för att integrera ett jämställdhetsperspektiv i uppföljningen och hur du kan följa upp utvecklingen i relation till de mål som ni arbetar för nå.
Avsnittet fokuserar på att följa upp och utvärdera verksamhetens resultat i relation till de jämställdhetspolitiska delmålen. En uppföljning behöver sträva efter att synliggöra hur ojämställda normer, strukturer och värderingar förändrats.
En vägledning för de myndigheter som har i uppdrag från regeringen att arbeta med jämställdhetsintegrering.
Senast uppdaterad: 08:28 - 13 juni 2024