Stödmaterial och rapporter om arbetet mot könsstympning

Vi arbetar för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck, prostitution och människohandel för alla ändamål. Här beskriver vi kortfattat våra och andra myndigheters regeringsuppdrag inom området könsstympning. Du hittar även informationsmaterial, publikationer och rapporter.

Ett rum med många åhörare som lyssnar till generalsekreterare Lena Ag som håller en presentation

Jämställdhetsmyndigheten ska bidra till att jämställdhetspolitiken genomförs effektivt. Vi följer upp att regeringens insatser och prioriteringar för jämställdhet får genomslag. Vi ska beakta följande maktordningar för att bidra till bättre prioriteringar och att insatserna blir mer träffsäkra:

  • social bakgrund
  • könsöverskridande identitet eller uttryck
  • etnisk tillhörighet
  • religion eller annan trosuppfattning
  • funktionsnedsättning
  • sexuell läggning
  • ålder

Könsstympning av flickor och kvinnor är ett sådant område där målgrupperna är heterogena, alltså olika, och i behov av olika insatser.

Vi arbetar utifrån regeringens nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor. Strategin är vägledande i myndighetens arbete mot könsstympning av flickor och kvinnor.

Strategins fyra målsättningar

  • Ett utökat och verkningsfullt förebyggande arbete mot våld.
  • Förbättrad upptäckt av våld och starkare skydd och stöd för våldsutsatta kvinnor och barn.
  • Effektivare brottsbekämpning.
  • Förbättrad kunskap och metodutveckling.

Våra uppdrag och myndighetssamverkan

Vårt pågående uppdrag

I 2024 års regleringsbrev fick Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att fortsätta ansvara för att samordna arbetet mot könsstympning av flickor och kvinnor. Jämställdhetsmyndigheten ska med utgångspunkt i de förslag som vi lämnade till regeringen i september 2023 och i det hittills utförda arbetet samordna och stödja såväl utveckling som implementering av myndigheters arbete för att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor.

Uppdraget ska genomföras i samverkan med Länsstyrelserna, Migrationsverket, Myndigheten för delaktighet, Myndigheten för stöd till trossamfund, Polismyndigheten, Rättsmedicinalverket, Socialstyrelsen och Åklagarmyndigheten och andra för uppdraget relevanta myndigheter och aktörer.

Uppdraget slutredovisas i 31 mars 2026.

Mer om uppdraget i regleringsbrevet.

Material och rapporter

Sammanställning till yrkesverksamma

För att stötta myndigheter och andra aktörer som arbetar mot könsstympning av flickor och kvinnor har Jämställdhetsmyndigheten tagit fram en digital sammanställning. I den har vi samlat material och produkter som har tagits fram av olika aktörer.

Rapporter

Myndighetssamverkan

Länsstyrelsen i Östergötlands län fick 2021 i uppdrag att stödja och samordna ett arbete med att genomföra kunskapshöjande insatser om könsstympning. Socialstyrelsen, Migrationsverket, Rättsmedicinalverket, Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten kartlade i ett första steg, inom sina ansvarsområden, behovet av kunskapshöjande insatser och utvecklade arbetssätt.

Slutredovisning av uppdrag att förebygga och bekämpa könsstympning av flickor och kvinnor (A2021/01029) | Länsstyrelsen Östergötland

Kartläggning av statliga myndigheters uppdrag

Jämställdhetsmyndigheten har kartlagt statliga myndigheters uppdrag inom nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor från 1 januari 2017 och framåt. Filtrera på 'hedersrelaterat våld och förtryck för att hitta uppdragen:

Myndigheternas uppdrag att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor

Informationsmaterial för barn- och ungdomsledare

Dessa informationsmaterial är till för att sprida kunskap om könsstympning av flickor och kvinnor, och riktar sig främst för målgruppen fritidsledare och andra barn- och ungdomsledare i åtanke.

Kartläggning - Att förebygga könsstympning av flickor och kvinnor

Här presenteras åtta verksamheters erfarenheter från sitt arbete. Läsare får ta del av utmaningar, behov och förslag på insatser för ett verkningsfullt förebyggande arbete mot könsstympning av flickor och kvinnor.

Att förebygga könsstympning av flickor och kvinnor

Lilla handboken mot könsstympning av flickor och kvinnor

Det här materialet riktar sig särskilt till barn och ungdomsledare med syfte att belysa att könsstympning är ett särskilt svårt ämne att prata om, men att tystnad inte är lösningen. I handboken finns kortfattad kunskap och information med syfte att stötta dig som barn- och ungdomsledare i att våga och kunna ta möjligheten att belysa området och sprida information om att stöd finns att få.

Lilla handboken mot könsstympning av flickor och kvinnor

Könsstympning.se

webbplatsen Könsstympning.se finns samlad och tillgänglig information om könsstympning. Den drivs av Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck. 

På hemsidan finns även lättläst text för personer med olika lässvårigheter. De lättlästa texterna är i första hand framtagna för personer med intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Informationen kan även vara till stöd för personer med andra typer av lässvårigheter eller begränsade kunskaper i svenska.

Bryt tystnaden

Den här kortfilmen belyser vikten av att ungdomsledare känner en trygghet i att kunna besvara funderingar eller frågor som kan uppfattas som obekväma eller svåra att ta i. Filmen har som syfte att på ett enkelt och tillgängligt sätt illustrera den osäkerhet som kan upplevas vid särskilt svåra frågor men att tystnad inte är lösningen.

I en annan film talar Luul Jama, grundare av den ideella organisationen Existera som ger stöd till kvinnor som har blivit utsatta för könsstympning, samt arbetar för att motverka att fler flickor utsätts.

 

Könsstympning av flickor och kvinnor

Publiceringsdatum: 19 maj 2023

Senast uppdaterad: 2 juli 2025