Utbildning som får kvinnor att ta makten över sina liv
Med statsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten har Fredrika Bremer-förbudet tagit fram Livslång ekonomi, ett utbildningsmaterial som på ett enkelt sätt förklarar ämnen som inte alltid är så lätta att ta till sig; privatekonomi och juridik.
Åtta filmer belyser livshändelser som har betydelse för alla människors privatekonomi, med ett särskilt fokus på att stärka just kvinnors kunskaper och självförtroende genom livet. Utbildningen tar upp vad du behöver veta när du går in och ut i en relation, blir sambo, gifter dig eller skiljer dig. Vad ska du tänka på när du skaffar barn - eller flyttar ihop med någon som redan har barn? När du skriver på ett nytt anställningskontrakt eller när du går i pension?
Skillnad på den enskilda kvinnans ansvar och den ekonomiska ojämställdheten i samhället
Med verksamhetssbidrag för kvinnors organisering anställdes AnnaStina Johansson som projektledare. Fredrika Bremer-förbundet har saknat lättbegripliga utbildningar på området och menar att många aktörer som erbjuder liknande material ofta har ett kommersiellt intresse, och att de utgår från perspektivet att ansvaret ligger helt på individen. Fredrika Bremer-förbundet har lagt mycket fokus på att skifta just det perspektivet i Livslång ekonomi.
– Utbildningskonceptet ska bidra till att kvinnor fattar välinformerade beslut och tar makten över sina liv. Det är det övergripande målet, säger AnnaStina Johansson.
– Med det sagt är det dock jätteviktigt att förstå att den ekonomiska ojämställdheten i vårt samhälle inte beror på den enskilda kvinnan utan att den är strukturell. Därför inleds varje film med att visa på hur just strukturerna påverkar ekonomisk jämställdhet. Det handlar till exempel om att inkomstgapet varit detsamma sen 1995, att män har högre kapitalinkomster än kvinnor, och att kvinnor jobbar mer deltid. Om det exempelvis inte går att få en heltidstjänst så vill vi naturligtvis inte att den enskilda kvinnan som egentligen vill arbeta heltid ska känna stress och skuld för det. Där är det makthavarna som bär ansvaret.
Särskilt relevant inför nya livssituationer
Målgruppen för utbildningen är bred, men i stora drag riktar den sig till kvinnor som står inför en ny livssituation. Det är då ekonomiska och juridiska förutsättningar förändras.
”Ett exempel på en sådan situation är när en så kallad bonusfamilj bildas. Det är naturligt att ägna mycket tankar åt hur alla ska komma överens och trivas, men det är också viktigt att veta hur arvet ska fördelas en dag.”
– Ett exempel på en sådan situation är när en så kallad bonusfamilj bildas. Det är naturligt att ägna mycket tankar åt hur alla ska komma överens och trivas, men det är också viktigt att veta hur arvet ska fördelas en dag, säger AnnaStina Johansson.
Livslång ekonomi passar unga kvinnor i tjugoårsåldern som håller på att ta makten över sin ekonomi för första gången. Kvinnor som börjar skaffa familj och gå in i samboskap och äktenskap är en annan viktig målgrupp, men också äldre kvinnor som närmar sig pension och står inför att ”downsiza” sin ekonomi.
Juridik och ekonomi behöver inte vara så krångligt
Med en film för varje ämne kan användaren gå direkt till det område som känns angeläget i stunden. AnnaStina Johansson rekommenderar dock att genomgå hela utbildningen från början till slut, och gärna i grupp. Ett sätt är att genomföra den via studieförbundet ABF som varit en samarbetspartner. Att träffas i grupp sex gånger och använda den medföljande studiehandledningen ger stort mervärde även om det fungerar utmärkt att titta på filmerna enskilt. Studiehandledningen innehåller färdiga case, situationer som går att applicera på det egna livet och fullt ut förstå. Det finns också ett digitalt fördjupningsmaterial.
”Juridiken är avgörande i våra familjerelationer. I relationer till barn, föräldrar, partners. Därför är jag särskilt nöjd med att vi lyckats väva in juridiken i Livslång ekonomi.”
– Det var viktigt för oss att göra det hela lättbegripligt. Juridik kan vara något som uppfattas som svårt, men det behöver inte vara det. Och det är ett riktigt life hack att kunna. Juridiken är avgörande i alla våra familjerelationer, relationer till barn, föräldrar, partners – det är lätt att skada personer i din närhet när du inte har koll. Därför är jag särskilt nöjd med att vi lyckats väva in juridiken i Livslång ekonomi. Vi förklarar varför det är viktigt att skriva testamente, samboavtal och att kolla anställningsavtalet en extra gång.
Kunskapsspridning kan leda till förändring
Fredrika Bremer-förbundet hoppas på flera goda effekter för den som har använt sig av materialet Livslång ekonomi.
– Det handlar inte bara om att den som själv gått kursen kommer att tänka ett varv extra i planeringen av föräldraledigheten, eller blir noga med att kontrollera tjänstepensionen när den skriver på ett nytt anställningsavtal. Privatekonomi och juridik är viktigt att förstå även när du inte är personligen berörd, för alla har någon i sin närhet som någon gång kan behöva stöd och råd och då kan kunskapen spridas.
– En annan stor vinst med ökad kunskap är att vi får fler personer som kan jobba mot de ojämställda strukturera när de blir medvetna om dem. Då kan de också påverka dem som faktiskt kan förändra – på samhällsnivå, säger AnnaStina Johansson.
Varje år fördelar vi statsbidrag till ideella organisationer och stiftelser. Håll koll på när utlysningarna för jämställdhetsprojekt och kvinnors organisering öppnar, och se vilka organisationer som vi beviljat statsbidrag sedan 2018.