Resekurage – kampanj mot sexuell exploatering av barn

Varje vittnesmål är värdefullt. Svenskar som reser utomlands på semester och iakttar misstänkt sexuell exploatering av barn kan vända sig till den svenska polisen med tips. Det är budskapet i kampanjen Resekurage som nu återlanseras, med bland annat information på Polisens större passexpeditioner.

Fotograf/Källa: Marie Lajlasdotter

Varje år reser hundratusentals svenskar utomlands på semester. Resekurage är en pågående informationskampanj för att informera svenska turister om förekomsten av sexuell exploatering av barn. Polisen är beroende av allmänhetens tips, som i förlängningen kan leda till att förövare ställs inför rätta.

Kampanjen lanserades för första gången i december 2014 och har sen dess aktiverats ett flertal gånger.

Inititiativet är ett samarbete mellan Jämställdhetsmyndigheten, Nationellt metodstöd mot prostitution och människohandel (NMT), Sveriges länsstyrelser, Polisen, samt World Childhood Foundation och ECPAT Sverige.

För 2018 har samarbete med Polisen utökats, där Resekurage kommer presenteras på Sveriges större passexpeditioner. Besökaren kommer få ta del av information samt möjligheten att lägga sitt nya pass i Resekurage passfodral som påminner om vikten av att rapportera misstänkt sexuell exploatering av barn. Annonsering kommer även att synas på flygbussar, flygplatser och Arlanda Express.

– Resekurage är ett konkret exempel på hur vi - var och en - kan ta ansvar för barn i hela världen och inte bara hemma. Vi vet att det är många svenskar som reser till länder där barn är mer utsatta på grund av fattigdom eller ett rättssystem som inte fungerar - då har vi en skyldighet att inte glömma vårt ansvar när vi är på semester, säger Petra Tammert Seidefors, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten.

 www.resekurage.se

Kontakt

Simon Falk - Pressansvarig

Kontakt

Simon Falk Pressansvarig

Telefon: 070-784 74 97

E-post press@jamy.se

Dokument

Bilder

Publiceringsdatum: 17 december 2018