
Fördjupning till handboken
I denna skrift finns mer utförliga beskrivningar av de regler som finns, bakgrunden till bestämmelserna och hur dessa bör tillämpas på bästa sätt. Här redogörs även för de centrala rättsfallen på området.
TCO har tagit fram en handbok för dig som är fackligt förtroendevald eller på annat sätt jobbar mot sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Det finns även filmer i utbildningssyfte och fördjupningsmaterial.
Under hösten 2017 kom många vittnesmål om sexuella trakasserier på bland annat arbetsplatser under hashtaggen #metoo. Kollegor och medarbetare i bransch efter bransch klev fram i gemensamma upprop och vittnade om vad de utsatts för och krävde att det skulle ta slut, att vi ska uppnå nolltolerans mot sexuella trakasserier. Det var i kölvattnet av det som TCO tog fram Handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet.
Ingen på en arbetsplats ska behöva riskera att utsättas för sexuella trakasserier och repressalier och ansvaret för det ligger helt på arbetsgivaren. Genom förebyggande arbete kan man se till att det inte sker. Ett aktivt förebyggande arbete kräver ständiga kontroller för att man ska kunna rensa bort allt som kan innebära en risk för sexuella trakasserier. Om en misstanke om sexuella trakasserier eller repressalier har kommit arbetsgivaren till känna så måste arbetsgivaren omedelbart ingripa med utredning och för att vidta åtgärder för att komma till rätta med problemen.
Handbok mot sexuella trakasserier i arbetslivet är till för att vägleda dig som är fackligt förtroendevald i ditt arbete mot sexuella trakasserier. Se den som en guide i detta viktiga arbete.
Handboken laddas ner som pdf från TCO:s webbplats. Om du är fackligt förtroendevald inom ett TCO-förbund kan du även beställa den i tryckt format. Här hittar du även en fördjupning om du vill läsa vidare.
Här hittar du också en utbildning i videoform som heter Hur motverkar du sexuella trakasserier? Den består av sex filmer som med fördel kan ses i grupp. Den riktar sig till dig som är regionalt eller lokalt arbetsmiljöombud eller skyddsombud på din arbetsplats.
Sexuella trakasserier
Utbildning
Publiceringsdatum: 2 september 2021
Senast uppdaterad: 10 juni 2022
Till handboken finns en fördjupning. LO, TCO och Saco har också tagit fram en utbildning som riktar sig till dig som är regionalt eller lokalt arbetsmiljöombud eller skyddsombud.
I denna skrift finns mer utförliga beskrivningar av de regler som finns, bakgrunden till bestämmelserna och hur dessa bör tillämpas på bästa sätt. Här redogörs även för de centrala rättsfallen på området.
Utbildningen består av sex filmer som med fördel kan ses i grupp. Kanske vid en samverkansform på din arbetsplats där både medarbetare och representanter för arbetsgivaren finns med.
Ett reflektionsmaterial från Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) för dig som har ansvar för eller arbetar i förskolan, skolan eller utbildning för vuxna.
Verktyg och metoder
Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, har tagit fram ett webbstöd för dig som undervisar om våld på universitet och högskolor. Syftet är att underlätta arbetet med att implementera examensmålet om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Verktyg och metoder
I Nybro kommun samverkar barn- och vuxenhandläggare i team runt barnfamiljer då det förekommer uppgifter om våld. Arbetssättet har lett till mer samsyn och tryggare insatser – både för barn och våldsutsatta föräldrar.
Inspirerande exempel
Region Kalmar har tagit fram en mall som underlättar för vården att uppfylla Socialstyrelsens nya föreskrifter om våld i nära relation. Mallen stödjer verksamheterna att ta fram lokala rutiner, och ger samtidigt en mini-utbildning om vad som är viktigt att tänka på.
Inspirerande exempel
Detta är en webbaserad utbildning och ett stöd i jämställdhetsarbetet för handläggare, sakkunniga och andra tjänstepersoner i Linköpings kommun. Innehållet är dock relevant för alla, och materialet kan fungera som inspiration för andra kommuner.
Handledning
Vägledningen ger en översiktlig introduktion till hur arbete med jämställdhetsintegrering kan planeras, organiseras och följas upp.
Handledning
Develoop är digital verktygslåda för systematiskt arbetsmiljöarbete med fokus på jämställdhet.
Verktyg och metoder
JämKAS Plus är en metod som kan vara till hjälp i arbetet med att göra en konsekvensanalys av ett specifikt könsmönster.
Verktyg och metoder
JämKAS Bas är en metod för systematisk jämställdhetsanalys av en verksamhet. JämKAS är en förkortning av Jämställdhet – Kartläggning – Analys – Slutsats. Metoden består av flera delar som inventering, prioritering, kartläggning, analys, åtgärder och uppföljning.
Verktyg och metoder
JämKART står för JämställdhetsKARTläggning. Metoden kan användas för att ge en snabb överblick av en verksamhets betydelse för jämställdheten och för att underlätta bedömningar av hur långt jämställdhetsarbetet har kommit hittills.
Verktyg och metoder
Genom 3R-metoden kartläggs och analyseras en verksamhet ur ett jämställdhetsperspektiv utifrån Representation, Resurser och Realia.
Verktyg och metoder
Med statsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten har Jämställd Utveckling Skåne utvecklat projektet Byggföräldrar. Målet har varit att sprida kunskap om och öka engagemanget för jämställd föräldraledighet inom byggbranschen i Skåne. Detta ledde till framtagandet av en handbok och nu är nästa steg att sälja utbildningskonceptet till andra branscher.
Inspirerande exempel
Att greppa ”finliret” i sexuella relationer, att läsa signaler för ja eller nej i fråga om samtycke till sex eller att förstå sina sexuella rättigheter är inte självklarheter för personer med intellektuell funktionsnedsättning eller autism – grupper där erfarenheter av sexuellt våld är överrepresenterat. Därför tar RFSU Malmö fram ett särskilt metodmaterial för ungdomar i autism- och särskoleklasser. Det sker inom det statsbidragsfinansierade jämställdhetsprojektet Sexualupplysning för Alla.
Inspirerande exempel
Kvinna in i Sverige var ett projekt som riktade sig till de kvinnor som till exempel levt i Sverige i tio till femton år, men aldrig haft ett jobb. Syftet var att öka självförsörjningsgraden och självförtroendet hos deltagarna. Det skulle också öka deras kunskap om det svenska samhället och språket. Arbetssätten, metoderna och förhållningssätten som användes av medarbetarna i projektet har dokumenterats på deras webbplats och utgör en form av metodhandbok.
Verktyg och metoder
Med statsbidrag från Jämställdhetsmyndigheten har Fredrika Bremer-förbudet tagit fram Livslång ekonomi, ett utbildningsmaterial som på ett enkelt sätt förklarar ämnen som inte alltid är så lätta att ta till sig; privatekonomi och juridik.
Inspirerande exempel
I polisutbildningen vid Malmö universitet ingår att förstå, analysera och hantera olika former av sexism, rasism och diskriminering. Genom teoretisk kunskap och praktiska övningar i maktanalys får de blivande poliserna en bredare kompetens och bättre förutsättningar att lösa brott.
Inspirerande exempel
Jämställdhetsmyndigheten ska se till att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.