Sexköpslagen
Sverige var det första landet i världen som gjorde det olagligt att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja dem.
Vad betyder egentligen begreppet jämställdhet? Vad är intersektionalitet? Vad handlar jämställdhetsintegrering om? Vilka lagar, regler och konventioner styr på jämställdhetsområdet – här i Sverige och internationellt? Här förklarar och reder vi ut begreppen.
Jämställdhet betyder att kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Jämställdhet gäller alla områden i livet. Det politiska begreppet jämställdhet markerar jämlikhet mellan könen, och att könen har samma värde. Jämställdhet handlar om mer än könsfördelning.
Intersektionalitet handlar om hur olika diskrimineringsgrunder och maktordningar kan påverka varandra. Intersektionalitet hjälper oss att bättre förstå hur olika maktordningar påverkar människors förutsättningar i livet.
Begreppet mäns våld mot kvinnor synliggör att våld är en jämställdhetsfråga, där mäns överrepresentation bland våldsutövare ses som ett resultat av, och en bidragande faktor till, den ojämna fördelningen av makt och inflytande i samhället.
Jämställdhetsintegrering är en politisk strategi för att uppnå jämställdhet både i arbetslivet och i samhället. Jämställdhetsintegrering handlar om att myndigheter, organisationer och andra aktörer ska ha med ett perspektiv på jämställdhet på alla nivåer och i alla delar av sitt beslutsfattande.
Forskning om jämställdhet finns inom många olika kunskapsområden, discipliner och vetenskapliga miljöer. Jämställdhetsforskning kan handla om att studera sakfrågor som påverkar om vi har ett jämställt samhälle. Exempel på det är hur obetalt arbete fördelas mellan kvinnor och män, löneskillnader mellan kvinnor och män, liksom hur kvinnor och män delar på föräldraledighet. Forskningen kan också handla om att granska och studera själva politiken.
Det finns en mängd lagar och bestämmelser som rör jämställdhet. Här beskrivs ett urval.
Sverige var det första landet i världen som gjorde det olagligt att köpa sexuella tjänster, men inte att sälja dem.
Samtyckeslagen definierar våldtäkt som avsaknad av samtycke. Det måste inte finnas inslag av hot eller våld.
Rätten att vara föräldraledig regleras i föräldraledighetslagen.
Diskrimineringslagen trädde i kraft den 1 januari 2009.
Alla i Sverige har rätt till abort enligt abortlagen.
Skollagen är en av Sveriges mest omfattande lagar. Den omfattar utbildning från förskola till vuxenutbildning.
I brottsbalken finns ett kapitel om sexualbrott, som ändrats flera gånger genom åren.
Socialtjänstlagen är den lag som reglerar socialtjänstens verksamhet i landets kommuner.
Här presenteras ett urval av årtal som gjort skillnad för jämställdheten.
Kvinnokonventionen (CEDAW) är en av FN:s mest undertecknade konventioner, samtidigt som det är den konvention som flest länder har reserverat sig mot.
Agenda 2030 med sina 17 globala mål är ett ramverk för hållbar utveckling.
Pekingplattformen är en global handlingsplan för jämställdhet som 189 länder antog 1995.
Istanbulkonventionen är det första juridiskt bindande avtalet om våld mot kvinnor i Europa.